12 Eylül 2022 Pazartesi

İnsanlar, babalarıyla analarının dağ gibi ümitleriyle dünyaya geldikten sonra denizler gibi ümitsizlikler içinde boğularak kaybolup gidiyorlardı.

 




Büyük Hun İmparatoru Mete Han, döneminin en iyi ordusuna sahipti. Çünkü güçlü savaşçılıklarının yanı sıra Mete Han'a sadıktılar. Askerler, Mete nereye isterse oraya ok atmak zorundaydılar. Bir gün Mete ordusundaki askerlerin eşlerini karşılarına geçirip hatunlarına ok atmasını ister. Kimisi hatununu hiç düşünmeden oklar kimisi tereddüt edip hatununu oklayamaz ve oracıkta öldürülür. Aslında bu bir sadakat testiydi Böylelikle Mete Han ordusunda sadece sadık askerleri kalır. 

Kitap bir Uygur masalı ile başlar. Kamlançu ülkesinde Yüzbaşı Burkay Açığma Kün adında bir kıza aşık olur. Sonrasında Yüzbaşı Burkay aşkı için evdeşini kurban eder. Açığma Kün'e kavuşan Burkay mutluluğu bulamaz ve ölür. Selim Pusat Türk ordusunda bulunan kralcılık düşüncesine sahip bir yüzbaşıdır. Bir gün düşüncelerini dışarıya  vurur ve kendisiyle aynı düşüncede olan arkadaşı Şeref ile birlikte apoletleri sökülür ordudan tasfiye edilir. Ardından cezaevine giren Selim Pusat bir süre sonra serbest kalır ve fakat hayat artık onun için eskisi gibi değildir. Artık hayatının merkezinde olan askerlik mesleğinden uzaklaştırılmış ve kendisiyle birlikte ceza almış arkadaşı Şeref yaşananlardan dolayı intihar etmiştir. Selim Pusat karakteri asabi, ciddi ve ketum birisidir. Ayşe Pusat ise fedakar ve sıcakkanlı bir edebiyat öğretmenidir. Selim Pusat'ın eşi Ayşe Pusat ise öğretmenlikten uzaklaştırılıp 3 yılında sonunda kovulduğu liseye geri döner. Ayşe Pusat eski öğrencilerinden Aydolu ve Nurkan'ın yanı sıra yeni tanıştığı Güntülü'ye karşı yakınlık kurar. Bu yakınlık zamanla Selim Pusat ile Güntülü arasında tarihsel ve imgesel bir aşka evrilecektir. 

Kitap konu olarak Yüzbaşı Burkay ile binlerce yıl sonrasında Yüzbaşı Pusat'ın arasındaki ruhsal bağlantıyı anlatmaktadır. Atsız'ın eski Türk Tarihinden esintileri diğer kitaplarında olduğu gibi bu kitabında da yansıtmış. Ayrıca dini, mitolojik öğelere bolca yer almaktadır. Yazar, Cumhuriyet rejimine olan görüşlerini direkt olarak aktarmasa da dolaylı yoldan aktarmıştır. Nihal Atsız'ın hayat hikayesini bilen okurlar kitaplardaki ufak detaylarda kendisine ait izler taşıdığını görecektir. Sadakat, adalet, tarih, edebiyat gibi kavramların güzel işlendiği güzel bir romandı. Herkese tavsiye ederim. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder