15 Eylül 2022 Perşembe

Çocukken Mardin'deki Lale Sineması'nda ki gördüğüm filmlerdeki kovboylar yerine koymuştum kendimi ama Avrupa'ya ilk çıkışımda kovboy değil Kızılderili, beyaz değil zenci olduğum kafama vurulmuştu.



Livaneli'nin okuduğum ilk kitabı Huzursuzluk oldu. Zülfü Livaneli, ülkemizde popüler olan bir yazar. Zülfü Livaneli'nin kitapları Doğan Kitap ve İnkilab Yayınlarından çıkmaktadır. Ben yayınevi tercihimi kitap kapağına göre yaptım. Kitabın kapağından bahsetmek istiyorum. Her ne kadar kitabı içerik olarak beğenemesem de kapağını başarılı buldum. Çünkü kitap kapağı ve içeriği birbiri ile uyumlu olmuş. Kapak tasarımında kullanılan renkler birbirini tamamlamış.

Kitap bir Ezidi kızına aşık olan Hüseyin'in IŞİD tarafından öldürülmesi ve Hüseyin'in çocukluk arkadaşı olan gazeteci İbrahim'in olayın içyüzünü araştırmasını konu edinmektedir. İbrahim, aslı Mardin'e dayanan İstanbul'da bir gazetede çalışarak hayatını idame ettirmektedir. Çocukluk Hüseyin'in öldürülmesini haber almasıyla gazeteye ilginç haber bahanesiyle Mardin'e gider. İbrahim'in cinayetiyle ilgili bilgisi olanlarla konuştuktan sonra olayların başkahramanı olan Ezidi kızının hikayesini merak eder. Uzun uğraşlar sonucu Ezidi kızına bulan Hüseyin yeni bir dünyadan haberdar olur. Ezidilerin yaşadıkları zorlukları öğrenen Hüseyin İstanbul'daki kent yaşamını sorgulamaya ve eleştirmeye başlar.

Kitapta ana fikir olarak doğu-batı karşılaştırması ve çatışması ön plana çıkmaktadır. Ayrıca Livaneli mülteci sorununa da yer vermiştir. Açıkçası kitabı beğenemedim. Kitap anlatım olarak bana yüzeysel geldi aceleyle yazdım bitti bir kitap gibi. Kitapta anlatılanlar çokta beni etkileyemedi. (sanırım yazarın kaleminden dolayı) Bana kitaptaki Ortadoğu övgüleri methiyeleri samimi gelmedi. Ayrıca kitaptaki Angelina Jolie kısmı rezaletti bana göre. Zülfü Livaneli sevilen ve okunan bir yazar. Diğer kitapları nasıldır bilmediğim için yazarlığına laf edemem ama bu kitabı olmamış. Livaneli'nin diğer kitaplarını beğenmem ümidiyle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder