5 Eylül 2022 Pazartesi

Hakikat Cehveri Ancak Hakikat Aynasına Yansır.



Karun, Hz.Musa döneminde yaşamış ve yaptıklarından dolayı helak olmuştur. Kral Karun diye bildiğimiz Lidya Kralı aslında Kral Krezüs. Kitabı okumadan önce şahsen ben Krezüs ismi yerine Lidya Kralının ismini Karun olarak biliyordum. Karun kelimesi günümüzde daha çok zenginliği temsilen kullanılmaktadır. Hatta dilimizde Karun kadar zengin olmak şeklinde dilimizde bir deyim bulunmaktadır.

Kitap MÖ 540'lı yıllar ile MS 1980li yıllarda geçmektedir. İki tarih birbirine uzak olmasına rağmen iki dönemde de olayların geçtiği yer Uşak'tır.
1.bölüm: Lidya Krallığı savaşın eşiğinde iken aynı kızı seven üç arkadaştan birinin diğerlerine sevdiği kız uğruna ettiği ihaneti anlatılmaktadır. Kufu, Halludas ve Mehte adında Lidya'nın altın ocaklarında çalıştırılan üç işçi arkadaştır. Bu üç arkadaş Edusa adında bir kızı sevmektedir. Bütün bunlar olurken Lidya Krallığı endişe içerisindedir. Çünkü Medleri yıkan Pers Kralı Keyhüsrev Lidya Krallığı'nın üzerine gelmektedir. Kehanetlere önem veren Krezüs krallığının sonsuzluğunu sorgulamak için kahinler çağırtır. Kahin Solon, Cultura'dan bahseder ve kralı uyarır. Kral Krezüs bunu önem vermez ve kahini kovar. Kış biter ve havalar ısınmıştır Persler ile savaş başlamıştır. Krezüs'ün önemli komutanlarından Sardansis ölür ve vezir Nakata ve emrindeki adamlara görevlendirilir. Nakata'nın yanında Kufu, Mehte ve Halludas bulunmaktadır. Sardansis gömüldükten sonra Kufu, Mehte'yi tuzağa çekerek öldürür ve Halludas'ı araması için ormana yolladıktan sonra Katil Katil diye bağırmaya başlar.
2.bölüm: Olaylar 80ler Türkiye'sinde sağ sol çatışmaları içerisinde bulunan üç arkadaşın bir kızı sevmeleri sonucu masum, katil ve maktul olması anlatılır. Aynı resim atölyesinde Keriman Hanım'ın öğrencileri Ethem, Ufuk, Sadullah ve Asude sanatlarını icra etmektedirler. Ethem ve Ufuk devrimciliğe inanmış gençlerdi ve askeriyenin mühimmat deposuna girerler. Ve orada buldukları para dolu çantayla alıp kaçarlar. Yolda parayı çalmalarına tepki gösteren Ethem'i Ufuk öldürür. Öldürme amacı aslında Asude'ye olan aşkındadır. Sonrasında Ethem'in cinayeti Sadullah'ın üstüne kalır ve sahte delillerle cezaevine düşer. Ve hapishanede işkence gören Sadullah'ın elleri kırılıp resim yapamaz hale gelir.
3.bölüm: Persler, Lidya Krallığının içlerine kadar girmiş ve işgal etmeye başlamıştır. Krezüs ve ailesi rehin alındıktan sonra Krezüs'ün aklına Kahin Solon'un Cultura'nın önemi hakkında söyledikleri aklına gelir. Bütün bunlar olurken Halludas, Edusa ile oradan kaçar fakat Nakata ve Kufu onları yakalar. Kufu, Edusa'yı kaçırdıktan sonra Nakata, Halludas'ı öldürmek üzereyken Namirek Usta gelir ve Nakatayı yaralar. Ardından Edusa'nın kızı olduğunu öğrenen Nakata, Kufu'nun peşinden adamlarını gönderir. Sadullah'ın suçsuzluğu ispat edilir ve özgürlüğüne kavuşur. Sadullah hapisten çıktıktan sonra memleketi Uşak'a geri döner. Sadullah zamanla parmaklarını kullanmaya başlar ve bir gün müzeye gidip resim çizdiği sırada Keriman Hanım gelir ve tüm gerçekleri ona anlatır. Keriman Hanımı uğurlayan Sadullah sonrasında gazete manşeti dikkatini çeker. Kendisine komplo kuran komiser Atakan intihar etmiştir.

Kitap bana göre çok sürükleyici bir kitaptı. İskender Pala, tarihin farklı dönemlerini birbirine bağlayarak çok güzel bir şekilde romanını anlatmış. Kitabın arkasında ek halinde bulunan Lidya haritası mantıklı bir düşünce olmuş. Yazarın dikkat çekmek istediği konu, coğrafyamızda bulunan tarihi eserlere hak ettiği değeri vermeyişimiz olmuş. Ülkemizde dönem dönem tarihi eserler yurtdışına kaçırılıp satılmıştır. Bana göre kitabın olumsuz tarafı yazar kendi ideolojik görüşlerini haklı göstermeye çalışmış. Buna rağmen kitabı tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder