24 Ağustos 2022 Çarşamba

Teşkilat-ı Mahsusa'da bir Yakub Cemil vardı.

Bu yazımda Soner Yalçın'ın Teşkilat'ın İki Silahşörü adlı kitabını inceleyeceğim. Kitap hakkında görüş ve düşüncelerinizi yorum olarak belirtebilirsiniz.





Yakub Cemil'i biliyor musunuz? Mustafa Kemal onun hakkında:  "Eğer bir gün bir ihtilal yaparsam yanıma alacağım ilk adam Yakub Cemil'dir. İhtilal'den sonra ilk asacağım kişi de yine Yakub Cemil'dir." demiştir.
Yakub Cemil'in namını kitabı okumadan öncede bilmekte idim. Kitabı keşif edişim ise Kurtlar Vadisi 22.bölümündeki bir sahnesinde Aslan Akbey ve Polat Alemdar arasındaki bir diyalog ta kitaba atıf yapılmıştı. Bilmeyenler için kitabın yazarı Soner Yalçın aynı zamanda Kurtlar Vadisi dizisinin Konsept Danışmanlığı'nı yapmıştır. Bu ufak bilgilerden sonra kitaba gelecek olursam;
Kitap Dede Yakub Cemil ve Torun Yakub Cemil şeklinde iki kısmı ayrılmış. Dede Yakub Cemil'in hayatını okurken İttihat ve Terakki Cemiyetine ve Teşkilatı Mahsusa gibi döneminin önemli örgütlerine tanık oluyoruz. Enver Paşa, Talat Paşa, Cemal Paşa, Kuşçubaşı Eşref, Ömer Naci hatta Mustafa Kemal (Atatürk) gibi önemli isimleri Yakub Cemil'in fikir dünyasından okumaktayız. Yakup Cemil kaçakçı bir babanın oğlu dünyaya gelmiştir. Askeri okuldan mezun olup ardından Sapancalı Hakkı'nın referansı sayesinde İttihat ve Terraki Cemiyetine katılacaktır. İttihat ve Terraki Cemiyeti'nin ilk yıllarında Enver Paşayla birlikte Balkan dağlarında çetecilerle mücadele ile geçecektir. Daha sonraki yıllarda İttihat ve Terraki iktidar olduktan sonra cemiyetin fedaisi yani tetikçisi olacaktır. Dikbaşlı ve hırçın kişiliğiyle dikkat çeken birisidir. Bu dikbaşlılığı yüzünden İttihat ve Terraki yönetimi ile ters düşecektir. Talat Bey kendisine tuzak kurup Enver Paşa'ya suikastten dolayı yargılanacaktır. Enver Paşa yurtdışında iken Talat Paşa kendisine muhalif olan Yakup Cemil'in idamına karar vermiştir ve kurşuna dizilerek idam edilmiştir.




Torun Yakub Cemil bölümlerinde aldığı eğitimlerle ASALA ile mücadele eden Yakub Cemil'in torunu olan fedainin hayatını okumaktayız. Türkiye 80'li 90'lı yıllarda ASALA isimli Ermeni terör örgütü ile mücadele etmiştir. Bu mücadeleyi Türkiye gayr-ı resmi bir şekilde vermiştir. 1994'lü yıllarda ise dağılmıştır. Torun Yakub Cemil kimliği ise kitapta belirtilmemiş ve Torun Yakub Cemil olarak geçmektedir.


Kitap roman tadında olup Dede Yakub Cemil - Torun Yakub Cemil şeklinde okunmaktadır. Torun Yakub Cemil'in bölümlerini okurken kurgu mu yoksa gerçek mi düşünmedim değil. Ama bana kalırsa Torun Yakup Cemil Soner Yalçın'ın kendi kurguladığı bir karakterdi. Osmanlı'nın son dönemlerini ve Türkiye'nin yakın tarihine ışık tutan güzel bir kitaptı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder