19 Ağustos 2022 Cuma

En iyi kitaplar insana zaten bildiklerini söyleyen kitaplardır.

Bu yazımda George Orwell'ın 1984 kitabını naçizane bir şekilde yorumlayacağım. Kitap ülkemizde uzun bir süredir popüler bir kitap olmayı sürdürüyor. Sizde isterseniz kitap hakkındaki düşüncelerinizi yorum olarak belirtebilirsiniz. İyi okumalar.





George Orwell 1948 yılında 36 yıl sonrasının dünyasını distopik bir şekilde ele alıyor. Kitap orta bölümlerinde yer yer beni sıksa da genel olarak beğendiğim bir kitap oldu. Kitabı okurken sizi o distopik dünya ve atmosfer geriyor. Ana karakterimiz olan Winston'u çok sevdiğim söylenemez. Kitabı anlatacak olursam III. Dünya Savaşı sonrası yeni bir dünya düzeni oluşmuştur. Dünya üzerinde;
-Okyanusya (İngiltere, Amerika kıtası, Güney ve Batı Afrika ve Avustralya kıtası topraklarını kapsamaktadır)
-Avrasya (Rusya, Avrupa ve Kuzey Afrika topraklarını kapsamaktadır) -Doğu Asya (Çin ve diğer Asya ülkelerini kapsamaktadır) devletleri kalmıştır.
Aklınızda daha kolay canlanması için aşağıda 1984 evrenin haritasını sizlerle paylaşacağım





Romanımızın geçtiği ülke Okyanusya ülkesidir. Okyanusya ülkesi totaliter bir rejim ile yönetilmektedir. Parti, halkı propaganda ve manipüle ederek halk rejimi sorgulamamaktadır ve inanmaktadır. Büyük Birader ve partisi bir korku imparatorluğu kurmuşlardır. Ülkede ki bakanlıkların isimleri ve eylemleri arasında tezatlıklar bulunmaktadır. Örneğin Sevgi Bakanlığında şiddeti Barış Bakanlığı savaşı amaçlamaktadır. Büyük Biradere gelecek olursak ona sadece boyun eğmek değil sevmek zorundasınız. O sizi dinleyebilir, izleyebilir hatta ve hatta düşüncelerinizi okuyabilir. Bunlara düşünce polisi denmektedir. Büyük Bilader ve parti "Özgürlük Köleliktir", ''Cahillik Güçtür'' ve ''Savaş Barıştır'' gibi negatif mottoları ile halk sindirilmektedir.
Kitapta baş karakterimiz olan Winston başlarda Partiye ve Büyük Birader'e karşı durmaktadır. Bu düzenin biteceğini umut etmektedir. Geçmiş hakkında bir bilgisi yoktur çünkü parti tarihi yeniden yazmıştır fakat yalan bir şekilde. Winston'un kendisi gibi düşünen kız arkadaşı adında bir kız arkadaşı vardır. Julia ve Winston başlarda birbirlerine karşı temkinli ve şüpheci duygular beslerken kader onları birleştirecektir. Gün geçtikçe umudu artan Winston ve Julia düşünce suçundan yakalanır ve ağır işkencelere maruz kalır. Uzun süre mahkum hayatı yaşayan Winston çıktıktan sonra Julia artık onun hayatında yoktur ve Partiye ve Büyük Biraderi gerçek anlamda sevgi beslemeye başlamıştır. Çünkü biliyordur ki ne yaparsa yapsın bu düzeni değiştiremez ve ayak uydurmaktan başka çaresi yoktur.
Kitap, Soğuk Savaş dönemi sonrası batıyla kötü ilişkiler içerisinde olan Sovyet Rusya'sını eleştirmektedir. 1984 bilim kurgu kitabı olduğu kadar bir o kadarda politik hiciv temalı bir romandır. Orwell bir sosyalist olmasına rağmen Stalin ve diktatör devlet politikasına karşı muhalif bir tavırdaydı. Benim düşünceme göre Büyük Birader Stalin'in ta kendisidir. Bazı okurlar bıyık ve diktatör imgeleriyle Büyük Biraderi Hitler ile bağdaştırabilir. Kitaptaki teknolojik unsurlar göze çarpmaktadır. Romanda geçen bazı teknolojiler insanlığın faydasına iken bazı teknolojiler insan hayatını denetleyen ve kısıtlayan teknolojilerdir. Günümüzde devletler, kuruluşlar ve hatta üçüncül kişiler teknoloji sayesinde bizleri dinleyip, izleme olanaklarına sahiptirler. Devletlerin kendi güvenliklerini korumak için bu teknolojileri kullanmalarından daha doğal bir şey yoktur fakat bunun sonucunda bireyin özel hayatının gizliliğinin yanı sıra her zaman izlenen halk, içinde bulunduğu rejimi ve yönetimi istediği şekilde eleştirip sorgulama hakkı bulunmayacaktır. Bu bağlamda mevcut yönetim halkın üzerinde istibdat ve otorite oluşturacaktır. Günümüz dünyasında Kuzey Kore, Türkmenistan gibi ülkelerde otoriter rejimlerin halkları üzerinde nasıl bir mutlakiyet kurduklarını ve yıkılamadıklarını görmekteyiz.

Son olarak başarılı bir diktatörlüğün halk üzerinde etkili propaganda ve yalan bir tarih yazımı ile olduğunu anlamış oluyoruz. Kitabı okumayan çok şey kaybediyor bence. Herkese iyi okumalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder